Title Image

Alles over borstvoeding

Een goede start

Wanneer je kindje geboren wordt, wil je het graag zien groeien. Met borstvoeding geef je je kindje de beste start. Borstvoeding biedt bescherming tegen ziektes en bevat voedingsstoffen die precies op je kindje zijn afgestemd. Maar het is meer dan voeding alleen.

Borstvoeding geeft veel huid op huid contact en daarmee veel Oxytocine (toeschiethormoon/liefdeshormoon) en Prolactine (melkhormoon) bij de moeder en ook bij het kind. (Tip: het boek de Oxytocinefactor) . Prolactine laat de moeder nog meer moederen en Oxytocine geeft de moeder een prettig ontspannen gevoel. Deze hormonen bevorderen de hechting, tevens zorgt borstvoeding dat je goed naar je kindje leert kijken en leert wat je kindje nodig heeft. Geeft het voedingssignalen of heeft je kindje troost en nabijheid nodig,dit vind je kindje aan de borst, aan een legere borst kan een kind nooit teveel drinken, maar toch zuigen voor comfort. Moedermelk is levende melk, met levende afweercellen die zich aanpast aan de leeftijd van je kind. Bijvoorbeeld als je kind gaat kruipen komen er meer directe afweercellen in je moedermelk.  Wist je dat in Borstvoeding wel 5x zoveel meer stoffen in zitten dan in kunstvoeding en dat kinderen die landurig borstvoeding hebben gehad een sterkere immuunreactie laten zien bij vaccinaties? Langdurig borstvoeding geven geeft een lager risico op borstkanker. Zo zijn er nog veel meer redenen om voor borstvoeding te gaan, een heel  gezellige periode met jouw kindje! En je mag zolang borstvoeding geven, zolang jij wilt! Op verzoek, ook als je kindje al andere voeding gaat eten, dan blijft je genoeg melk produceren om lange tijd borstvoeding te blijven geven. Voor een kindje is het heel normaal om de eerste jaren borstvoeding te krijgen, ter ondersteuning van het immuunsysteem en de behoefte aan troost en comfort (mamahonger).

Soms lukt het niet zoals je graag zou willen, dan zijn er soms nog mogelijkheden om toch weer meer melk aan te maken  of een combinatie met kunstvoeding te maken. Daar kan ik je in begeleiden.